Sonderen

Sondering

Wat is een sondering 

Sonderen, het uitvoeren van een sondering, is het bepalen van het draagvermogen van de grond door een staaf met kegelvormige punt in de grond te drukken en daarbij de mechanische weerstand van de grond te meten. Hiermee verkrijgt men een duidelijk overzicht van de verschillende grondlagen op een specifiek punt.

Waarom is er een sondering nodig?

Het nut van het maken van een sondering is het juist in kunnen schatten van het draagvermogen van de grond. Op basis hiervan kan bijvoorbeeld berekend worden hoe diep de heipalen zullen moeten komen en hoeveel deze zullen kunnen dragen om eventuele verzakkingen te voorkomen.  Ook kan het voorkomen dat de sondering laat blijken dat de grond in uitstekende staat verkeerd, waardoor er kosten bij de bouw bespaard kunnen worden.

Hoe regel je een sondering?

P. van ’t Wout kan dit ook voor u verzorgen. Wij doen dit dagelijks voor klanten die graag willen dat alles via één partij gaat of die simpelweg ontzorgt willen worden.

Is een sondering verplicht?

Nee, we willen het niet verplichten een sondering aan te laten leveren. Echter wordt dit wel sterk aangeraden om eventuele onkosten achteraf te voorkomen. Een sondering is van zeer groot belang bij het funderen van een project, zonder een aangeleverde sondering kan de kwaliteit van de fundering niet altijd worden gegarandeerd.