Project Description

Heeft u een project waarbij professioneel advies en uitvoering is vereist?

Offerte aanvragen

Renovatie Museum Ons Lieve Heer op Solder te Amsterdam

Ons Lieve Heer op Solder aan de Oudezijds Voorburg wal is een van de oudste en meest bijzondere musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het grachtenhuis gaan een grotendeels 17de-eeuws woonhuis en een complete kerk schuil.

Deze schuilkerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.

Museum Ons Lieve Heer op Solder verbouwt het buurpand, Oudezijds Voorburgwal 38, tot entreegebouw. Een ondergrondse passage gaat dit pand verbinden met het monument waarin de zolderkerk uit de 17de eeuw gevestigd is. Uiteindelijk wordt het museum twee keer zo groot.

April 2014

Voor het maken van de grote ondergrondse passage die de twee panden met elkaar gaat verbinden, worden de komende weken damwanden de grond in gedrukt. Deze damwanden worden uiteindelijk ook de zijkanten van de passage. Voor het plaatsen van de damwanden is een grote, zware machine nodig. Midden in de nacht wordt er al begonnen met het vervoeren van deze grote damwandstelling. De Oudezijds Voorburgwal is namelijk zeer beperkt qua ruimte en nagenoeg een niet te bereiken locatie in de binnenstad van Amsterdam. Voor het transporteren van de machine is weken van te voren een uitgebreid transportplan gemaakt. Voor het aanbrengen van de damwand heeft ook een intensieve werkvoorbereiding plaatsgevonden. De partijen Van Schaik Bouwbedrijf, Bouwadvies Bureau Strackee, Van Halteren Infra en uiteraard P. van ‘t Wout Funderingstechnieken B.V. hebben nauw samengewerkt om dit klusje te kunnen klaren. Nu 1,5 jaar later is de damwand trillingsvrij aangebracht en kan de bouw van de kelder en verdere opbouw van het nieuwe pand beginnen.

Maart 2014

Met een bulldozer wordt de kelder op diepte gegraven. Bij een meter diepte zullen er damwanden in de bodem aangebracht gaan worden zodat er nog dieper gegraven kan worden.

Januari/februari 2014 

Het buurpand, Oudezijds Voorburgwal 38, wordt verbouwd tot entreegebouw van het museum. In januari en februari is dit pand geheel los gemaakt van het bestaande pand. De bakstenen van de buitengevel worden opgeslagen en bewerkt om over een paar maanden weer gebruikt te worden bij het herbouwen van het pand. Nu het hele pand Oudezijds Voorburgwal 38 verdwenen is blijft er een ruime bouwplaats over waar met groot materieel verder gewerkt zal worden. Dit is het begin van de ondergrondse passage die de twee museum panden straks met elkaar zal gaan verbinden.

Oktober 2013

De eerste funderingspaal voor de nieuwe diepere kelderbak van Ons Lieve Heer op Solder, is de grond in getrild. Onder het museum wordt met de grootst mogelijke voorzichtigheid gewerkt met groot materieel; vierendertig palen met een lengte van zes meter worden in de bodem getrild. Deze palen zullen samen een damwand vormen waarna de grond kan worden weggegraven.

Onder de vloer van het museum wordt hard gewerkt aan de nieuwe fundering van het monument. De komende weken, wordt de betonnen vloer van het souterrain in blokken gezaagd die vervolgens met kleine kranen getransporteerd worden. Dat is op werkdagen merkbaar in de buitenruimte van het museum en op de begane grond zijn de werkzaamheden ook te horen.

Onder het achterhuis van het museum is een beerput uit 17de eeuw gevonden. De afvalput is uitzonderlijk groot, twee bij vier meter met een diepte van twee meter. De inhoud heeft zich door de eeuwen heen ondergronds verspreid. Momenteel wordt er 20 kubieke meter ‘grondsoep’ voorzichtig uitgegraven en afgevoerd naar de Archeologie werf. Daar wordt de grond onderzocht door archeologen van BMA, Bureau Monumenten en Archeologie, van de gemeente Amsterdam. Er zijn ondertussen al 72 zakken met grond uit de beerput afgevoerd.

September 2013

Begin dit jaar kregen wij van diverse partijen een offerte aanvraag binnen voor het project Ons Lieve Heer op Solder. Na de zomer hebben wij van de hoofdannemer op het project de opdracht voor het leveren en verwerken van de boorpalen en damwanden gekregen.

Projectgegevens

DATUM

Oktober 2013

OPDRACHTGEVER

Stichting Museum Amstelkring

PROJECTTYPE

Funderingswerkzaamheden

AANNEMER

Bouwbedrijf Van Schaik Breukelen B.V.

Project fotoalbum

Direct een offerte aanvragen

Heeft u interesse in de diensten van P van ‘t Wout Vijzel- en Funderingstechnieken? Neem dan contact met ons op!

  BEDRIJFSNAAM *
  CONTACTNAAM *
  EMAILADRES *
  TELEFOONNUMMER

  ONDERWERP

  HOE KUNNEN WIJ U HELPEN?