Project Description

De oude tramremise aan de Tollenstraat in Amsterdam was een remise van de Gemeentetram Amsterdam, sinds 1943 GVB. De remise, die vanaf 1902 in gebruik werd genomen tijdens de grote elektrificatie van de Amsterdamse tramlijnen, is gelegen in de Kinkerbuurt, tussen de Kinkerstraat en het Bellamyplein. Bij ingebruikname was het de grootste tramremise van Amsterdam.

Naast stalling van de tramwagens was het complex ook in gebruik als central werkplaats. Vanaf 1925 vond ook het onderhoud aan de Amsterdamse bussen hier plaats. Toen in 1932 de uitbreiding van de Remise Havenstraat in gebruik kwam, bleef de Remise Tollenstraat alleen nog in gebruik als werkplaats. In 1957 ging het onderhoud aan de bussen naar de nieuw garage en werkplaats aan de Jan Tooropstraat. De tramwerkplaats bleef hier gevestigd tot 1996, toen het GVB de nieuwe hoofdwerkplaats Diemen-Zuid in gebruik nam. Van 1996 tot 2005 vonden de museumtrams van het Amsterdamse Openbaar Vervoer Museum hier onderdak.

Hierna heeft het complex 7 jaar leeg gestaan waana in 2013 begonnen is aan de verbouwing naar een Cultureel Centrum. In diverse hallen hebben wij de heiwerkzaamheden uitgevoerd. Op 5 april 2014 is de tramremise feestelijk heropend en biedt het nu onderdak aan winkels, een hotel, een theater en diverse andere ondernemingen.

Opdrachtgever: TROM

Aannemer: Stukton – de Nijs v.o.f.

Start werkzaamheden: Juli 2013

Opgeleverd: November 2013